Antiohijska 24a, Borča, Beograd
Pozovite nas 060 30 15 150

Uprkos nekim mišljenjima koja proističu uglavnom iz predrasuda, starački dom je nekad najbolja opcija za naše stare drage.

Samoosudjivanju, preispitivanju i "šta će reći komšije" ovde nema mesta, jer ako razmislite logički i trezveno, zaključićete da je bolje obezbediti im adekvatnu negu i sigurnost, nego ih ostaviti da se staraju sami o sebi, i brinuti o njima tek kad vam dozvole brojne obaveze.

U današnje vreme, kad je ova usluga na veoma visokom nivou i podrazumeva, pored nege i adekvatnih uslova, i više nego pristojan društveni život, nikako više ne bi smela da predstavlja tabu. Ipak, potrebno je da preispitate situaciju i ako je potrebno, razgovarate sa kompetentnim licem.

Ovih 15 simptoma su, po nepogrešivoj praksi, pokazatelji da treba da razgovarate prvo sa stručnim licem, zatim sa dragom osobom, te da u skladu s tim, odaberete odgovarajućii starački dom.

15 siptoma koji ukazuju da je vreme za starački dom


1. Zaboravlja da jede, iako ima hrane Isprva može delovati kao zaboravnost, medjutim, ako se ovo ponavlja već neko vreme, nedvosmisleno ukazuje da osoba nije sama u stanju da se brine o sebi.

2. "Slučajno povredjivanje"

Najčešće su to padovi, opekotine, posekotine... a lekari se slažu da je uzrok ovome slabljenje motoričkih sposobnosti.

3. Loša higijena, zapuštenost

Ovo je ujedno i pokazatelj, osim zaboravnosti, da osoba "gubi volju za životom".

4. Nije u stanju da sebi organizuje dan

Bilo da je u pitanju priprema obroka, uzimanje lekova ili planiranje radnog dana, vi ne možete biti tu 24 sata dnevno.

5. Ne uzima lekove pravovremeno

Ovo može prilično da pogorša zdravstvenu sliku ukoliko je narušena. Ujedno, ovo je i najalarmantniji signal!

6. Uzima lekove preterano, istekli su im rokovi

Još jedan razlog za dodatnu brigu!

7. Ne snalaze se s kućnim aparatima

Ovo može biti posebno opasno u zimskom periodu, kada se zaboravi na uključenu rernu ili grejalicu. Nažalost, svi znamo za slučajeve kada se ovo završilo s velikom štetom, čak i tragično.

8. Zaboravljanje dnevnih obaveza

Svakako nije strapno zaboraviti da se plati račun, ali, ako je zaboravljanje postalo svakodnevica, to već nije ohrabrujuće.

9. Gubljenje osećaja za vreme i prostor

Najčešće prvi pokazatelj za Alchajmerovu bolest. Ujedno i signal da posetite lekara.

10. Samovanje

Svi smo društvena bića. Čak i ako nema svoje vršnjake u okruženju, osamljivanje ne sme da spada pod "uobičajeno ponašanje".

11. Nepoverenje

Počinje sa sumnjama o potkradanju, a pretvara se u decidirano odbijanje svake pomoći.

12. Džangrizavost

Iako simptomatična za pozne godine, ukoliko preraste u svakodnevicu, postaje ozbiljan faktor koji remeti funkcionisanje.

13. Zapušten dom

Neko vreme im možete plaćati spmrečicu ili sami pomagati. Neko vreme.

14. Nije u stanju da sam negde ode i vrati se

Ovo je prilično opasno ako insistira da vozi bicikl ili auto.

15. Ovo se odnosi lično na vas!

Nemate kontakte barem petoro ljudi (komšije, prijatelji, dežurni lekar, član porodice...) koji u slučaju nepredviđene okolnosti mogu pravovremeno reagovati umesto vas.

Napominjemo, svaki od ovih pokazatelja zasebno mogu se opravdati godinama i životnim prilikama, medjutim, ako prepoznajete dragu osobu u nekoliko situacija, zbilja je vreme najpre za analizu situacije, a zatim i za traženje adekvatne vrste pomoći.

Starački dom Vila Sveti Nikola stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice, a istovremeno vas podsećamo da je "preterana briga" u ovakvim slučajevima svakako bolja nego odsustvo iste.

Copyright © 2017 Vila Sveti Nikola. All rights reserved. Development by NetVision