Antiohijska 24a, Borča, Beograd
Pozovite nas 060 30 15 150

Sa starenjem sve više se osećaju problemi u funkcionisanju organizma, kako organizma kao celine i tako i svih njegovih delova u manjoj ili većoj meri. Dolazi do oksidativnog stresa koji stvara slobodne radikale koji nepovoljno utiču na sve organe, tkiva i ćelije. 

Rezultata ovog procesa je slabljenje čula vida, sluha, mirisa, ukusa, osećaja ravnoteže. Dodatno dolazi i do smanjenja broja neurona šta za posledicu ima smanjenje kognitivnih funkcija.

Izbalansirana ishrana može poboljšati kvalitet života i ublaži oksidativni stres. Zbog slabe informisanosti starijih ljudi, ali i osoba koje o njima brinu prema istraživanjima 20-40% starijih osoba nema adekvatnu ishranu. Kao posledica neizbalansirane ishrane prvi simptomi koji se javljaju su gubljenje težine, letargija, dezorjentisanost, pa čak druga ozbiljna medicinska stanja ili bolesti. 

Kao dodatni faktor u poremećaju ishrane starijih ljudi javljaju se nusefekti terapija koju uzimaju kada pojedini lekovi izazivaju gubitak apetita. Sledeći vrlo čest faktor na pojavu poremećaja u ishrani je i preskakanje obroka. Preskakanje obroka se najčešće dogadja zbog zaboravnosti, depresije, problema sa zubima i protezama, samoće i opšte slabosti.



Bitan faktor u smanjenju ili čak i gubitku apetita je i slabljenje čula mirisa i ukusa koje za direktnu posledicu imaju gubitak apetita. Nakon toga dolaze problemi upokretljivosti, gde usled dislociranosti prodavnica sa svežim namirnicama nisu u mogućnosti da redovno odlaze sbog slabije pokretiljivosti, pa im i korišćenje sredstava javnog prevoza predstavlja problem. 

Dodatno, zbog slabljenja  motoričkih sposobnosti i obavljanje najjednostavnijih operacije poput otvaranje konzervi, guljenja voća i povrća, stajanje pored šporeta i sl., mogu biti prepreka kvalitetnoj ishrani.


U prevazilaženju ovih prepreka potrebna im je pomoć i ne ostavljati ih da se sami bore sa starošću. Zato dom za brigu o starim licima Vila Sveti Nikola posvećuje posebnu pažnju izbalansiranoj ishrani svojih stanara.


Uticaj ishrane na hronična i akutna stanja:

Ishrana bogata zasićenim mastima kod starih se može povezati sa nastankom karcinoma debelog creva, pankreasa i prostate. Takodje masti povećavaju faktor rizika oboljevanja srca i krvnih sudova. Visok krvni pritisak je takodje faktor koji se kod starih osoba mora držati pod nadzorom i kontolom uz obaveznu redukciju ili smanjenje korišćenja soli u ishrani, uz redovno uzimanje propisane terapije.

Degenerativna oboljenja poput kardiovaskulanih i cerebrovaskulanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i karcinoma su česta oboljenja koja pogadjaju stariju populaciju i svi su vezani za ishranu.

Izbalansirana ishrana:

Starije osobe mogu izbalansiranom i zdravijom ishranom mogu značajno popraviti kvalitet života, pre svega unošenjem dovoljne količine namirnica bogatih antioksidansima (beta karotena, vitamina C i E, selena i cinka) kao i fitohemikalijama i flavonoidima. 

Pošto je obim hrane koju starije osobe unose u organizam manji nego u mladjim danima, obroci im moraju biti što hranjiviji i tako osišljeni da zadovolji njihove dnevne kalorijske potrebe. Preporučuje se hrane koja nije preradjena i koja obiluje mineralima, vitaminima i vlakima. To se pre svega misli na:

• hranu bogatu zdravim mastima: semenke, koštunjavo voće, maslinovo ulje, puter od kikirikija, tahini, puter od drugih semenki.
• integralne žitarice: integralni pirinač, hleb i peciva od integralnog brašna pšenice, raži, ječma, pahuljice od raznih žitarica
• sveže voće i povrće, pre svega sezonsko, ali i konzervirano ili smrznuto voće i povrće
• svo povrće koje je bogato proteinima
• mleko i mlečni proizvodi: jogurt, kiselo mleko, mladi sir…
• meso: piletina, junetina, ćuretina, junetina
• riba, minimum tri puta nedeljno po 100g

Kako bi hrana imala ukus koji će probuditi apetit preporučuje se upotreba blagog začinskog bilja. Starijim osobama ukus i miris hrane ne izgleda kao nekada, pa im novi ukusi mogu pobudite želju za jelom. 

Beli luk je  veoma koristan, jer osim same arome poboljšava cirkulaciju i imunitet. Omega 3 masne kiseline iz ribe čuvaju vitalnost kardiovaskularnog sistema.

Pored same hrane, neophodno je promeniti i stil konzumiranja osvežavajućih napitaka, pa je preporučljivo umesto kafe uzimati zeleni čaj, koji je pun antioksidanasa, barem jednu šolju dnevno.


Kombinacija izbalansirane ishrane i rekreativnih aktivnosti koje podstiču na veću fizičku aktivnost pod nadzorom stručnog tima doma za starija lica Vila Sveti Nikola kvalitet života stanara se osetno poboljšava na opšte zadovoljstvo stanara ali i članova njihovih porodica.


Copyright © 2017 Vila Sveti Nikola. All rights reserved. Development by NetVision