Antiohijska 24a, Borča, Beograd
Pozovite nas 060 30 15 150

Koliko puta vam se desilo da se zabrinete za svoju dragu osobu koja je u poodmaklim godinama jer ne možete da procenite ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja? Nekada tegobe na koje se osoba žali mogu delovati bezazleno, a da se iza njih krije ozbiljan zdravstveni problem. 

Vaši bližnji će nekada izostaviti da vam kažu u kojoj meri ih muče tegobe da vas ne bi previše brinuli. Jedna od prednosti života u domu za stara lica je adekvatna procena zdravstvenog stanja i potreba starih osoba.

Specifičnost zdravstvenih potreba kod starih osoba

U poznim godinama ljudi, sa zdravljem gube i mnoge svoje sposobnosti, zbog kojih im je preko potrebna pomoći razumevanje. Starim osobama je potreban sveobuhvatan medicinski tretman prilagodjen njihovim potrebama i mogućnostima, što znači: 

- redovne zdravstvene kontrole (merenje pritiska,
- šećera u krvi i laboratorijske analize)
- suzbijanje faktora rizika za različite bolesti
- dijagnostika i lečenje pacijenata
- edukacija o specifičnosti njihovih oboljenja
- resocijalizacija i socijalna rehabilitacija
- održavanje lične higijene
- kontrola uzimanja lekova
- upućivanje lekaru specijalisti po indikaciji
- specifične intervencije kao što su menjanje katetera,
- stavljanje klizme
- i previjanje 

Medicinska nega dom za starePo dolasku u dom za stare Vila Sveti Nikola osoba se podvrgava detaljnoj evaluaciji zdravstvenog stanja. Stanje osobe se prati tokom celog boravka u domu uz pomoć obezbedjene dvadestčetvoročasovne medicinske nege. Rad u domu je prilagodjen osobama koje su polupokretne ili nepokretne, sa oštećenjima vida, sluha, sa otežanim razumevanjem i pamćenjem.

Demencija u trećem dobu


Demencija je jedna od najčešćih bolesti kod starih osoba, koja može biti izražena u različitoj meri. Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest. Radi se bolesti odredjenih delova mozga koji su bitni za pamćenje, govor, učenje i donošenje odluka. Mogu se očekivati promene u ponašanju i raspoloženju, koje ponekad šokiraju najbližu okolinu. 

Vremenom dolazi do pojave problema sa motivacijom, konfuzije, dezorjentacije i smanjenja komunikacije. Iz tog razloga je bitno da se osoba na vreme preseli u dom za stare, dok još može da shvata gde je i na koji način su se izmenile okolnosti. U većini slučajeva demencija nije izlečiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom i usporavati pomoću terapije i redovne kontrole.

Adekvatna opremljenost doma za stare


Ukoliko razmišljate o korišćenju usluga doma za stare, imajte u vidu da se radi o ustanovi koja je specifično opremljena baš za potrebe lica sa oslabljenim zdravljem i sposobnostima. Dom za stare Vila Sveti Nikola je opremljen modernom medicinskom tehnikom i pomagalima. Enterijer je prijatan, funkcionalan i odaje utisak topline tako da će se vaši najmiliji osećati kao u svojoj kući. Zajedničke prostorije (dnevni boravak) su prilagodjene druženju i radu u okviru kreativnih radionica slikanja, dekupaža, štrikanja i heklanja. Pozovite nas i daćemo vam najbolji savet za vaše najmilije.

Individualni pristup starim licima


Treće doba kod svake osobe ne treba da bude mučno i da predstavlja teret porodici. Individualan i stručan pristup promenama koje su nastupile donosi relaksaciju odnosa sa porodicom i prijateljima. Svaka osoba u trećem dobu podjednako uživa poštovanje i razumevanje osoblja doma, nezavisno od zdravstvenih problema i drugih okolnosti. Stručni tim doma za stare Vila Sveti Nikola iz Beograda vam stoji na raspolaganju.

Copyright © 2017 Vila Sveti Nikola. All rights reserved. Development by NetVision