Antiohijska 24a, Borča, Beograd
Pozovite nas 060 30 15 150

Jedan od razloga za smeštanje osoba u dom za stare je pojava demencije, koja je vrlo teška za funkcionisanje porodice. Mnogi ljudi ne znaju da li im teže pada odvajanje od svojih najmilijih ili simptomi demencije koji im zadaju glavobolju. Moderna porodica uglavnom nema kapacitet da se u dovoljnoj meri posveti svom dementnom članu.

Šta je demencija?


Demencija je skup simptoma koji ukazuju na gubitak mentalnih sposobnosti kao što su: 

- apastraktno mišljenje,
- rezonovanje,
- pamćenje,
- planiranje i sposobnost jezičkog izražavanja; 

Simptomi uključuju promene u karakteru i ponašanju osobe, kao i izražene nagle promene raspoloženja. U manje od dvadeset posto slučajeva demencija je izlečiva. Tada je u pitanju demencija koja je izazvana upotrebom droge, alkohola ili lošom ishranom. Najčešće to nije slučaj (80% slučajeva) i može se samo odgovarajućom terapijom usporavati napredovanje bolesti.

Demencija dom za stare

Glavni uzroci i simptomi demencije


Medju glavnim uzročnicima demencije se smatra Alchajmerova bolest, ali su prisutni i drugi kao što su: 

- Bolesti krvnih sudova
- Moždani i srčani udar
- Povrede glave
- Infekcije koje utiču na centralni nervni sistem
- Neke bubrežne, jetrene i plućne bolesti Alchajmerova bolest je duplo češća kod žena i povezuje se sa povredama glave i izloženosti toksinima tokom života. 

Ukoliko sumnjate da je vaša draga osoba dementna, proverite da li ima neke od sledećih simptoma: 

- Postala je dezorjentisana tako da može da se izgubi u svom kraju grada
- Pokazuje da gubi kratkotrajno pamćenje (ne može da se seti šta je bilo ranije u toku dana)
- Ostavlja predmete gde im nije mesto
- Nema više sposobnost planiranja svojih aktivnosti
- Zaboravlja reči koje pre toga često koristila
- Ima nagle promene raspoloženja
- Teško obavlja rutinske aktivnosti
- Izgubila je motivaciju za svakodnevni život
- Spava dosta duže nego ranije Pored medikamentne terapije koju propisuje lekar, savetuje se da osobe sa demencijom ostave pušenje, održavaju odgovarajuću telesnu težinu i redovno proveravaju nivo holesterola.

Dementna osoba u porodici


Osoba sa demencijom u porodici vremenom postaje zavisna od tudje pomoći, što ume da predstavlja problem zaposlenim ukućanima. Pošto dementna osoba često zaboravlja stvari, može da izazove probleme tako što zaboravi da isključi šporet ili drugi aparat. 

U kasnijim fazama bolesti obolela osoba postaje apatična i nezaintersovana. Neretko dementna osoba postaje zajedljiva i sumnjičava prema članovima porodice, da bi u kasnijim fazama bolesti prestala da ih prepoznaje. Kada dodje do gubitka refleksa osoba ostaje prikovana za krevet i potreban joj je celodnevni nadzor. Danas, kada je tempo života sve brži, gotovo je nemoguće izvesti da porodica brine o bolesniku do samog kraja.

Specifičan tretman u domu za stare


Dom za stare Vila Sveti Nikola je u potpunosti opremljen za boravak osoba sa različitim nivoom razvoja bolesti. Dom je opremljen savremenom medicinskom tehnikom u sobama korisnika i obezbedjuje dvadestčetvoročasovni medicinski nadzor. Od velike je važnosti da se osoba na vreme preseli u dom za stare, dok još može da razume promenu mesta boravka i da se navikne na nove ljude u svojoj okolini. 

Osoblje doma je pripremljeno na promene u fazama demencije i komunikaciju sa korisnikom prilagodjava tako da on zadržava osećaj sigurnosti. U prijatnom ambijentu, uz ljubazno osoblje doma, vaši najmiliji će ugodno i bezbedno provesti svoje treće doba.

Copyright © 2017 Vila Sveti Nikola. All rights reserved. Development by NetVision